Moją ulubioną formą przyrządzania kurczaka jest pieczenie go z dużą ilością warzyw w piekarniku. Najlepiej poćwiartować go na małe kawałki bo wtedy bardzo dobrze przechodzi przyprawami. Świetnym dodatkiem do kurczaka jest sałatka coleslaw. Zrobiona według przepisu Jamiego Oliviera złamie każde podniebienie.
Potrzebujemy:
- 1 średni kurczak
- 1/2 selera
- 5 ziemniaków
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki sosu chili słodko-ostrego
- papryka w proszku
- oliwa
- świeży tymianek
- sól, pieprz
Sałatka Coleslaw
- 1/2 białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula czerwona
- 1 jabłko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Kurczaka ćwiartujemy na małe kawałki i marynujemy je w czosnku, oliwie, sosie chili, papryce mielonej, soli i pieprzu. Odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy surówkę, kapustę szatkujemy, jabłko i marchewkę kroimy w cieniutkie paski, cebulę w cieniutkie piórka. Wszystko mieszamy razem i wyciskamy mocno ręką, aby warzywa skruszały. Solimy, pieprzymy, dodajemy majonez, musztardę i sok z cytryny, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny. Kurczaka układamy na blasze wraz z ziemniakami, selerem i cebulą pokrojonymi w duża kostkę. Całość polewamy oliwą i dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz