Niespodziewanie stałem się posiadaczem trzech dorodnych kalarepek. Przyznam szczerze, że do tej pory nie miałem przyjemności pracować z tym warzywem. Przygotowanie kremu z kalarepki wydało mi ciekawym wykorzystaniem tego warzywa. I tak z pomocą mojej żony udało nam się stworzyć doskonały sezonowy przepis na krem z kalarepki. Polecam bo nas zachwycił.
- 3 średnie kalarepki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek pora - biała część
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- cebula dymka - zielona część
- tymianek
- czerstwy chleb na grzanki
- cheddar
- masło
- mąka
- sól, pieprz
- ocet winny
Kalarepki obieramy i ścieramy na grubej tarce, warzywa kroimy w kostkę, porę w talarki, listki tymianku obieramy z gałązki. Wszystko wrzucamy do bulionu i gotujemy przez 30 minut. Na patelni przygotowujemy zasmażkę i dolewamy ją do gotującego się wywaru. Całość blendujemy i przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku octem winnym i grubo zmielonym pieprzem. Na patelnie wlewamy łyżkę stołową oliwy, dodajemy jeden ząbek czosnku w łupinie i wrzucamy chleb pokrojony w kostkę. Krem z kalarepy wlewamy do miseczek, posypujemy grzankami, startym cheddarem i wkładamy do piekarnika do zapieczenia. Po wyjęciu z piekarnika aż prosi się o chlust oliwy. Smacznego :)
prezentuje się bardzo smakowicie !!!
OdpowiedzUsuń