Cukinia to moim zdaniem wspaniale warzywo, które jest za rzadko wykorzystywane w naszej codziennej kuchni. Można ją grillować, smażyć, ścierać i robić placuszki, dodawać do makaronu lub potraw jednogarnkowych. Trzeba tylko pamiętać aby jej za długo nie obrabiać termicznie bo zrobi się papkowata. Moja dzisiejsza propozycja to cukinie nadziewane mięsem mielonym.
- 4 średnie cukinie
- 1/2 kilograma mięsa wołowo - wieprzowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka sosu chili ostro - słodkiego
- 2 duże garście startego cheddara
- oliwa
- sól, pieprz
Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy środek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek, cebulę i papryczkę chili, po 2 minutach dodajemy mięso. Kiedy się już podsmaży dodajemy pomidory, sos chili, sól i pieprz. Dusimy przez 10 minut. Farsz nakładamy na cukinię i posypujemy obficie startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15-20 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz