Faszerowane cukinie

Cukinia to moim zdaniem wspaniale warzywo, które jest za rzadko wykorzystywane w naszej codziennej kuchni. Można ją grillować, smażyć, ścierać i robić placuszki, dodawać do makaronu lub potraw jednogarnkowych. Trzeba tylko pamiętać aby jej za długo nie obrabiać termicznie bo zrobi się papkowata. Moja dzisiejsza  propozycja to cukinie nadziewane mięsem mielonym.

Potrzebujemy :
  • 4 średnie cukinie
  • 1/2 kilograma mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka sosu chili ostro - słodkiego
  • 2 duże garście startego cheddara
  • oliwa
  • sól, pieprz

Cukinie przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy środek. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek, cebulę i papryczkę chili, po 2 minutach dodajemy mięso. Kiedy się już podsmaży dodajemy pomidory, sos chili, sól i pieprz. Dusimy przez 10 minut. Farsz nakładamy na cukinię i posypujemy obficie startym cheddarem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 15-20 minut. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz