Nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat działa w Siewierzu oberża Złota Gęś, która serwuje najlepszą w okolicy gęsinę, żurek i żołądki gęsie. Udało mi się ostatnio dostać gęsi tłuszcz więc postanowiłem odtworzyć to kultowe danie we własnej kuchni. Chodzi oczywiście o żołądki gęsie. Wyszło pysznie.
- 10 żołądków gęsich
- 2 l bulionu drobiowego
- 5 ząbków czosnku
- 200 ml tłuszczu gęsiego
- ogórek kiszony (najlepiej domowy)
- dobry świeży chleb
- świeżo zmielony pieprz
Żołądki myjemy, zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie do bulionu wciskamy czosnek i gotujemy jeszcze przez pół godziny. W rondelku podgrzewamy gęsi tłuszcz i wkładamy do niego ugotowane żołądki, dolewamy 2 łyżki wywaru. Dusimy przez 10 minut. Żołądki podajemy sowicie obsypane świeżo zmielonym pieprzem, ogórkiem kiszonym i świeżym chlebem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz