Żołądki gęsie

Nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat działa w Siewierzu oberża Złota Gęś, która serwuje najlepszą w okolicy gęsinę, żurek i żołądki gęsie. Udało mi się ostatnio dostać gęsi tłuszcz więc postanowiłem odtworzyć to kultowe danie we własnej kuchni. Chodzi oczywiście o żołądki gęsie. Wyszło pysznie.


Potrzebujemy :

  • 10 żołądków gęsich
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 ml tłuszczu gęsiego
  • ogórek kiszony (najlepiej domowy)
  • dobry świeży chleb
  • świeżo zmielony pieprz



Żołądki myjemy, zalewamy bulionem drobiowym i gotujemy przez 2 godziny. Po tym czasie do bulionu wciskamy czosnek i gotujemy jeszcze przez pół godziny. W rondelku podgrzewamy gęsi tłuszcz i wkładamy do niego ugotowane żołądki, dolewamy 2 łyżki wywaru. Dusimy przez 10 minut. Żołądki podajemy sowicie obsypane świeżo zmielonym pieprzem, ogórkiem kiszonym i świeżym  chlebem. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz