Risotto z wędzonym łososiem

Risotto z wędzonym łososiem było moim pierwszym jakie ugotowałem. Wyszło naprawdę niezłe. Po latach przygotowywania tego dania doprowadziłem je do perfekcji. Dzisiaj postanowiłem podzielić się z wami tym doskonałym przepisem.


Porcja na 2 osoby.

  • ryż Arborio 2 duże garście
  • pół kostki masła
  • pół dużej cebuli
  • seler naciowy - 3 łodygi
  • 1 opakowanie wędzonego łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • parmezan duża garść
  • natka pietruszki
  • oliwa extra vergine
  • wino białe wytrawne - kieliszek


Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem i selerem naciowym do momentu aż się zeszklą, następnie dosypujemy ryż, mieszamy do chwili aż cały pokryje się oliwą i będzie szklisty. Dolewamy wino i czekamy aż się odparuje i dolewamy chochlę bulionu, czynność tą powtarzamy za każdym razem kiedy płyn odparuje. Pamiętajcie aby cały czas mieszać, proces ten trwa około 18 minut. Kiedy mija 15 minuta ryż powinien być al dente, wtedy dodajemy do niego łososia, starty parmezan, natkę pietruszki i masło. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Risotto wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem. Smacznego!











 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz