Roladki ze szparagami, kurczakiem i szynką parmeńską.

Sezon na szparagi powoli dobiega końca, więc postanowiłem rozprawić się z nimi na dobre. Miałem plan ugrillować je na patelni i podać z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim, ale przeglądając internet natknąłem się na bardzo ciekawy przepis, któremu nie mogłem się oprzeć. Roladki z zielonych szparagów z kurczakiem i szynką parmeńską (można zastąpić boczkiem) z sosem na bazie śmietany, musztardy i miodu a jako dodatek ziemniaki ugotowane w mundurkach. 

Potrzebujemy
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • oliwa, sól, pieprz


Sos:
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka zwykłej musztardy
  • 6 łyżek śmietany kremówki 30%
  • sól, pieprz



Rozgrzać piekarnik do 200C. Wymieszać musztardy z miodem i połowę odłożyć do posmarowania roladek. Piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż i rozbić, posmarować naszą miksturą z miodu i musztardy, posolić i popieprzyć. Szparagi umyć, odciąć końcówki, podzielić na 6 pęczków. Zawinąć każdy pęczek w piersi z kurczaka posmarowane mieszanką miodu i musztardy oraz w szynkę parmeńską. Ułożyć na blaszce, skopić oliwą i wstawić do piekarnika na 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodać ziemniaki ugotowane w mundurkach i polać wszystko sosem ze śmietany, musztardy i miodu. Czyż nie jest to banalnie proste? Smacznego!




1 komentarz:

  1. Znakomicie wyglądają :) jak dostanę dzisiaj szparagi, to na pewno zrobię

    OdpowiedzUsuń