Makaron ze szparagami

Kiedy widzę w sklepie pęki świeżych, zielonych szparagów nie mogę się im oprzeć. Tak było i dzisiaj! Miałem 3 opcje do wyboru - zapiekanka makaronowa, zapiekanka ziemniaczana lub makaron.  Po długiej wewnętrznej walce padło na makaron. Dokupiłem tylko kilka potrzebnych składników i zabrałem się za gotowanie makaronu ze szparagami w sosie śmietanowym z dodatkiem wędzonego boczku i pomidorków śliwkowych. 

Potrzebujemy dla 2 osób:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti
  • 1 pęk szparagów
  • 2 garście boczku wędzonego
  • 1/2 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku
  • 8-10 pomidorków śliwkowych lub koktajlowych
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 garść parmezanu
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz



Przygotowujemy składniki - boczek i cebulę kroimy w kostkę, czosnek na cienkie plasterki, pomidorki na połówki, natkę siekamy, parmezan ścieramy, szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę stołową soli i wrzucamy szparagi wraz z odciętymi końcówkami i gotujemy je około 3-4 minuty, następnie wyławiamy, końcówki wyrzucamy, a szparagi hartujemy w zimnej wodzie aby pozostały zielone, do wywaru ze szparagów wrzucamy nasz makaron. W czasie gotowania makaronu na patelni smażymy boczek z cebulą i czosnkiem, kiedy się podsmażą dorzucamy szparagi pokrojone na kawałki, po 2 minutach dorzucamy pomidorki, smażymy kolejne 2 minuty i dolewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Odcedzamy makaron i wrzucamy do sosu. Posypujemy parmezanem, natką pietruszki, na koniec chlust oliwy i gotowe. Smacznego!














3 komentarze:

  1. to danie wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe czy dostanę jeszcze gdzieś zielone szparagi. sezon chyba trwa do końca maja

    OdpowiedzUsuń