Pojawiły się już grzyby w lesie, a to znaczy, że nadchodzi sezon. W tym roku jako pierwsze zakupiliśmy kurki i prawdziwki. Długo się nie zastanawiałem jak je zrobić. Padło na makaron penne i śmietanę. Prostota to podstawa.
- 1/2 opakowania makaronu penne
- 2 solidne garści kurek
- 5 prawdziwków
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- parmezan
- oliwa
- sól, pieprz
Grzyby oczyszczamy z piasku, kurki zostawiamy w całości, prawdziwki kroimy na kawałki, cebulę w kosteczkę, czosnek i chili w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, czosnek i chili, po 5 minutach dodajemy grzyby i smażymy wszystko około 10 minut. Kiedy grzyby są gotowe, solimy, pieprzymy i dolewamy szklankę śmietany kremówki. Czekamy aż się zagotuje i wrzucamy makaron ugotowany al dente. Posypujemy pietruszką, mieszamy. Makaron podajemy posypany parmezanem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz