Sałatka z piersią z kaczki i karmelizowaną gruszką z pomarańczowym winegre

Jeśli chcecie zaimponować swojej drugiej połowie lub znajomym swoimi umiejętnościami kulinarnymi przygotujcie tę sałatkę. Z pozoru wygląda na skomplikowaną, ale jeśli będziecie trzymać  się mojego przepisu sukces jest gwarantowany. 


Potrzebujemy dla 2 osób:
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek
  • połowa opakowania rucoli
  • 1 duża twarda gruszka
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka stołowa cukru trzcinowego
  • łyżka masła
  • słonecznik łuskany
  • sól, pieprz, majeranek
  • oliwa
  • 1 łyżeczka musztardy

Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry, solimy, pieprzymy i nacieramy majerankiem. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na niej piersi po 2 minuty z każdej strony, następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 20 minut. W czasie kiedy piersi dochodzą w piekarniku układamy na talerzu kompozycje z rucoli, pomidorów i ogórka. Przygotowujemy sos winegret - 1/4 szklanki oliwy, wyciśnięty sok z jednej pomarańczy, łyżeczka musztardy, szczypta soli i pieprzu. Słonecznik prażymy na suchej patelni.  W połowie czasu pieczenia kaczki zaczynamy karmelizować gruszkę - wrzucamy na patelnie  masło, gruszkę pokrojoną w plasterki, cukier trzcinowy (1 łyżka stołowa) i sok z połowy cytryny. Karmelizujemy gruszkę przez 10 minut. Po 20 minutach wyjmujemy kaczkę z piekarnika i kroimy na plastry, które układamy na przemian z gruszką na rucoli. Posypujemy słonecznikiem i skrapiamy winegretem. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz