Leczo

Leczo, to jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Jest sycące z dużą ilością warzyw, ale też z mocnym mięsnym akcentem w postaci kiełbasy i boczku. Moje leczo gotuję maksymalnie 20-25 minut bo lubię kiedy warzywa są chrupiące. Do przygotowania tego dania używam woka, uważam bowiem że najlepiej nadaje się on do przygotowania tego dania, jeśli chcemy aby warzywa były chrupkie.

Potrzebujemy:


  • 1/2 kilograma dobrej kiełbasy
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka stołowa papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Kiełbasę i boczek kroimy na plasterki, warzywa w całkiem spore kawałki. Rozpoczynamy od podsmażenia na mocno rozgrzanym oleju kiełbasy i boczku, po 5 minutach dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy resztę warzyw, posypujemy papryką mieloną, solą i pieprzem i smażymy wszystko przez 10 minut. Na koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i dusimy ostatnie 5 minut. Przed samym podaniem posypujemy natką pietruszki. Najlepiej smakuje z kromką świeżego wiejskiego chleba. Smacznego!







1 komentarz:

  1. Zrobiłam leczo z przepisu powyżej i wyszło doskonałe :) pyszności poprostu mmniam mniam

    OdpowiedzUsuń