Chłodnik z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki

Nadchodzą gorące dni, które najchętniej spędza się leżąc w cieniu na tarasie  sącząc zimną lemoniadę, tudzież piwko, przychodzi również czas że stajemy się głodni, a wiemy że w upalne dni nic nie smakuje lepiej niż orzeźwiający chłodnik. Najbardziej popularny jest chłodnik litewski lub hiszpańskie gazpacho, dla odmiany proponuję mniej popularny lecz równie smaczny chłodnik z pieczonych pomidorów i papryki, a jako dodatek do chłodnika świeży chrupiący ogórek skropiony limonką i oliwą.


Potrzebujemy :


  • 2 papryki
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 ogórek zielony
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 butelka pulpy pomidorowej
  • 1 limonka
  • oliwa 
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz 



Papryki kroimy na paski, pomidory w ćwiartki i pozbywamy się pestek, na blasze układamy pomidory i paprykę skórą do dołu, dorzucamy nieobrane ząbki czosnku, całość lekko skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 20 minut. Po upieczeniu pozbywamy się z pomidorów i papryki skóry, czosnek obieramy i wrzucamy wszystko do blendera, dolewamy pulpę i wszystko miksujemy na gładką masę. Dosmaczamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny. Ogórka obieramy ze skóry, przekrawamy wzdłuż i pozbywamy się pestek. Kroimy go w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z limonki i oliwą, solimy i pieprzymy. Chłodnik wlewamy do miseczek i posypujemy ogórkiem. Ja tradycyjnie, dodaję od siebie niewielki chlust oliwy. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz