Śródziemnomorska sałatka z ośmiornicy

Dla wszystkich fanów owoców morza ośmiornica jest tym czym dla mięsożerców polędwica. Ma nieziemsko dobre mięso , ale trzeba ją ugotować dokładnie według przepisu, aby nie stała się gumowata. Można gotować ją w wodzie, winie czerwonym lub dusić w oliwie. Ja do tego dania kupiłem już ugotowaną i zamrożoną. Podobno, duszona na wolnym ogniu w oliwie z dodatkiem czosnku jest najsmaczniejsza. 

Potrzebujemy:


  • 1 ośmiornica ugotowana
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • ocet winny
  • oliwa 
  • sól, pieprz




Ugotowaną ośmiornicę kroimy na małe kawałki, warzywa w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce z dodatkiem octu winnego i oliwy. Solimy, pierzymy, posypujemy natką pietruszki i podajemy z chrupiącą bagietką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz