Pappardelle z borowikami

Borowiki to najszlachetniejsze z grzybów zbieranych w Polsce, a zarazem najsmaczniejsze, no i  niestety najdroższe. Na szczęście nie potrzeba ich wiele, ponieważ posiadają niesamowity aromat którym przechodzi cała potrawa. Danie które opiszę ugotowałem będąc na wczasach na południu Włoch, z najlepszych dostępnych tam produktów. 

Potrzebujemy :

  • 3-4 borowiki
  • makaron typu pappardelle
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 kostki masła 
  • 1/2 kieliszka wina
  • natka pietruszki
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • oliwa


Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę i czosnek a następnie dodajemy borowiki pokrojone w nieduże kawałki. Po 3-4 minutach dolewamy wino i podgrzewamy aż odparuje. Makaron gotujemy al dente i wrzucamy na patelnie z grzybami wraz z odrobiną wody z gotowania. Posypujemy natką pietruszki i startym parmezanem.  Jeśli ktoś uwielbia oliwę tak jak ja, może sobie nią odrobinę polać gotowy makaron na talerzu. Smacznego. Nie zapomnijcie o białym wytrawnym winie :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz