Makaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem

Zapiekanki makaronowe są idealne gdy chcemy wyczyścić lodówkę z resztek jedzenia. Można do nich dodawać co tylko się chce i posiada w danej chwili w lodówce. Podstawa, to ser dobrej jakości, no i oczywiście makaron (muszelki, świderki, muszle...) Nie potrzeba również wielkich umiejętności kucharskich. Wszystko miesza się razem i wsadza do piekarnika, który załatwia całą sprawę. Na ten przepis natknąłem się oglądając mój jeden z ulubionych kulinarnych programów "Jakubiak Lokalnie". Nie byłbym oczywiście sobą, gdybym lekko go nie zmodyfikował. 

Potrzebujemy :

  • makaron świderki, połowę opakowania
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • opakowanie wędzonego łososia
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • jajko
  • ser żółty gouda
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • natka pietruszki
  • garść kaparów
  • pół kieliszka białego wina
  • łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz


Cebulę, czosnek i pomidora kroimy w drobną kostkę. Wędzonego łososia na większe kawałki. Wszystkie pokrojone składniki przesypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki: natkę pietruszki, sok z limonki, słodką paprykę, jajko, śmietanę, makaron, kapary, wino, ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem i ponownie mieszamy. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wierzch posypujemy żółtym serem i tartą bułką. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz