Pieczona kaczka

Kaczka to mój ulubiony drób. Czy to w wersji polskiej czy orientalnej smakuje zawsze tak samo DOBRZE :) Proponuje wam mój przepis na pieczoną kaczkę z jabłkami i ziemniakami pieczonymi a do tego surówkę z kapusty czerwonej z rodzynkami i pomarańczą. Do przyprawiania kaczki używam tylko majeranku, soli i pieprzu. Nie używam nigdy czosnku bo moim zdaniem kaczka go nie potrzebuje, mięso broni się swoim smakiem.


Potrzebujemy:

1 kaczka
4 jabłka
6-8 ziemniaków
1 główka kapusty czerwonej
1 garść rodzynek
1 pomarańcza
ocet balsamiczny
majeranek
sól, pieprz,cukier
oliwa



Kaczkę dzień przed pieczeniem solimy, pieprzymy i nacieramy majerankiem.  Przed samym włożeniem do piekarnika kaczkę nadziewamy jabłkami. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół, solimy i układamy w brytfannie dookoła kaczki. Polewamy wszystko delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 2 godziny. Pamiętajmy aby co jakiś czas polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. W czasie kiedy kaczka się piecze zabieramy się za sałatkę. Kapustę szatkujemy, a następnie obgotowujemy ją przez 5 minut, kapusta ma być chrupka. Studzimy, dodajemy pomarańczę pokrojoną na kawałeczki, rodzynki, ocet balsamiczny i cukier ( łyżeczkę), odstawiamy do przegryzienia.  Po 2 godzinach kaczkę wyjmujemy, kroimy na ćwiartki i podajemy ułożone na kapuście w towarzystwie ziemniaków i jabłek . Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz