Risotto z grillowanymi warzywami

Po makaronach, risotto to mój drugi ulubiony rodzaj włoskiego jedzenia. Prawidłowo przygotowane powinno mieć kremową konsystencję a ryż powinien być al dente. Kiedy pierwszy raz je ugotujecie prawidłowo, będziecie je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu. Trzeba tylko posiadać 2 główne składniki: ryż arborio i parmezan. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na risotto z grillowanymi warzywami.

Potrzebujemy :


  • 2 duże garście ryżu arborio
  • 2 duże garście parmezanu
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek szparagów zielonych
  • 1 cukinia lub papryka czerwona
  • 1/4 kostki masła
  • pieprz mielony



Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu aż się zeszklą, następnie dosypujemy ryż, mieszamy do momentu aż cały pokryje się oliwą i będzie szklisty. Dolewamy wino i czekamy aż się odparuje, dolewamy chochlę bulionu, czynność tą powtarzamy za każdym razem kiedy płyn odparuje. Pamiętajcie aby cały czas mieszać. Proces ten trwa około 20 minut. W czasie kiedy gotujemy risotto na patelnie grillową kładziemy szparagi i grillujemy je przez 15 minut, kiedy są gotowe zdejmujemy je i wrzucamy cukinię, która potrzebuje 5 minut. Po ugrillowaniu warzyw dodajemy je razem z masłem i parmezanem do ryżu, całość mieszamy, gasimy gaz i przykrywamy na około 5 minut. Nie zostaje nam nic innego jak nałożyć i delektować się tym przepysznym daniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz