Pałki z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie

Pałki to moje ulubione części kurczaka zaraz po skrzydełkach. Najlepiej smakują upieczone w piekarniku i podane z lekką sałatką z sosem winegret. Do tego chrupiąca bagietka, zimne piwko i pyszny posiłek gotowy. 


Potrzebujemy :


  • 1 kilogram pałek z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 2 łyżki stołowe musztardy dijon
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • sól, pieprz




Przygotowujemy zalewę z miodu,  musztardy, papryki, czosnku, rozmarynu, oliwy, soli i pieprzu. Pałki marynujemy w zalewie minimum 2 godziny, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C. Pieczemy przez 30 minut.  Podajemy z bagietką i sałatką z roszponki z sosem winegret. Przepijamy zimnym piwkiem. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz