Kiełbasa pieczona w piwie miodowym z sałatką z pikli

Kiełbasa pieczona nie musi wcale być nudna jeśli przygotujecie ją według tego przepisu. Na przepis ten natknąłem się oglądając program jednego z moich ulubionych polskich kucharzy - Jakubiak Lokalnie. Nie byłbym sobą gdybym nie zmodyfikował go ociupinkę.

Potrzebujemy:


  • 2 długie kiełbasy
  • szklanka piwa miodowego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • 2-3 goździki
  • świeży lubczyk i rozmaryn
  • cebula


Sałatka z pikli:


  • 4 ogórki konserwowe z chili
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżeczka miodu
  • połowa papryczki chili
  • pieprz
  • natka pietruszki i koperek


Karmelizowana cebula:


  • 2 czerwone cebule
  • łyżka brązowego cukru
  • sól


Kiełbasę nacinamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do kiełbasy. 
Przygotowujemy sos z musztardy, piwa,goździków i ziół. Sosem zalewamy kiełbasę i pieczemy ją w 180 stopniach przez 30 minut.
Ogórki kroimy na plasterki, paprykę na paski, dodajemy musztardę, miód, chili, pietruszkę, koperek i mieszamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do rondelka, solimy, dodajemy cukier i dusimy przez 20 minut. Kiełbasę podajemy z świeżym chlebem, sałatką i karmelizowaną czerwoną cebulą. Popijamy zimnym piwem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz