Mule, nasze kochane mule.Darzymy je wielką miłością
a one odwzajemniają się nam zawsze w ten sam sposób, otwierają przed nami swoje
serce:) Najczęściej gotujemy je z dodatkiem pomidorów i wina lub wina i śmietany,
aby przełamać ten trend postanowiliśmy zrobić je na sposób tajski i powiem Wam,
Potrzebujemy dla 3-4 osób:
- 1 kg małży
- pasta czerwonego curry
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru pokrojony w słupki
- puszka mleczka kokosowego
- papryczka chili
- cukier brązowy
- limonka
- pół kieliszka białego wytrawnego wina
- kolendra
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim przez minutę łyżkę stołową pasty
curry, następnie dodajemy cebulę, czosnek, chili, imbir i smażymy przez 3 minuty, dorzucamy mule,
podlewamy winem i mleczkiem kokosowym. Przykrywamy i gotujemy około 15
minut.Pod sam koniec gotowania dosmaczamy sokiem z limonki i cukrem brązowym. Podajemy
z kolendrą i bagietką do maczania w sosiku. Smacznego!
Świetny przepis, robiłam w weekend dla znajomych i byli zachwyceni. Wielkie dzięki
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo. Zapraszam po inne moje przepisy:)
Usuń