Mule na sposób tajski



Mule, nasze kochane mule.Darzymy je wielką miłością a one odwzajemniają się nam zawsze w ten sam sposób, otwierają przed nami swoje serce:) Najczęściej gotujemy je z dodatkiem pomidorów i wina lub wina i śmietany, aby przełamać ten trend postanowiliśmy zrobić je na sposób tajski i powiem Wam,
że był to strzał w dziesiątkę, więcej, był to strzał w potrójną dwudziestkę mówiąc językiem graczy w darta:) Nie zmienił się jedynie dodatek, którym jest bagietka.



Potrzebujemy dla 3-4 osób:



  • 1 kg małży
  • pasta czerwonego curry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru pokrojony w słupki
  • puszka mleczka kokosowego
  • papryczka chili
  • cukier brązowy
  • limonka
  • pół kieliszka białego wytrawnego wina
  • kolendra



Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  na nim przez minutę łyżkę stołową pasty curry, następnie dodajemy cebulę, czosnek, chili, imbir i smażymy przez 3 minuty, dorzucamy mule, podlewamy winem i mleczkiem kokosowym. Przykrywamy i gotujemy około 15 minut.Pod sam koniec gotowania dosmaczamy sokiem z limonki i cukrem brązowym. Podajemy z kolendrą i bagietką do maczania w sosiku. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Świetny przepis, robiłam w weekend dla znajomych i byli zachwyceni. Wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo. Zapraszam po inne moje przepisy:)

      Usuń