Potrzebujemy na 2 osoby:
- 6 -8 pałek kurczaka w zależności od poziomu głodu
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- około pół butelki białego wina
- oliwa extra vergine
- sól,pieprz
Są 2 sposoby, albo obieramy kurczaka ze skóry, albo zostawiamy. Ja osobiście zostawiam. Kurczaka solimy,pieprzymy i podsmażamy na złoty kolor na głębokiej patelni. Kiedy będzie już złoty dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, smażymy wszystko razem kilka minut. Następnie wrzucamy rozmaryn, podlewamy winem i odrobiną bulionu drobiowego lub wody. Przykrywamy i dusimy przez godzinę na wolnym ogniu, po godzinie odkrywamy i redukujemy sos. Wykładamy na talerze podlewamy hojnie sosem, rwiemy bagietę, maczamy i zajadamy się. Popijamy to białym, mocno schłodzonym, pół wytrawnym białym winem. Najlepiej smakuje w lato na tarasie:) Smacznego!
![]() |
| Wersja z ziemniaczkami:) |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz