Kurczak duszony w białym winie z rozmarynem


Danie to, jest jednym z naszych ulubionych podczas wakacyjnych  wyjazdów do Włoch. Przygotowujemy je przynajmniej dwa razy podczas  pobytu. Jest proste w przygotowaniu i nie potrzebuje wielu składników. Dodać muszę że polski drób ma się nijak do drobiu włoskiego, dlatego w kraju rzadko przygotowujemy to danie. Oczywiście spokojnie możecie przygotować tą potrawę z naszych kurczaków:) Ważne tylko aby mieć świeży rozmaryn. Świetnym dodatkiem będzie  chrupiąca bagietka lub ziemniaki usmażone na złoty kolor z rozmarynem oczywiście.

Potrzebujemy na 2 osoby:

  • 6 -8 pałek kurczaka w zależności od poziomu głodu
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około pół butelki białego wina
  • oliwa extra vergine
  • sól,pieprz

Są 2 sposoby, albo obieramy kurczaka ze skóry, albo zostawiamy. Ja osobiście zostawiam. Kurczaka solimy,pieprzymy i podsmażamy na złoty kolor na głębokiej patelni. Kiedy będzie już złoty dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, smażymy wszystko razem kilka minut. Następnie wrzucamy rozmaryn, podlewamy winem i odrobiną bulionu drobiowego lub wody. Przykrywamy i dusimy przez  godzinę na wolnym ogniu, po godzinie odkrywamy i redukujemy sos. Wykładamy na talerze podlewamy hojnie sosem, rwiemy bagietę, maczamy i zajadamy się. Popijamy to białym, mocno schłodzonym, pół wytrawnym białym winem. Najlepiej smakuje w lato na tarasie:) Smacznego!

Wersja z ziemniaczkami:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz