Tuńczyk Rio Mare to najlepsza zapuszkowana ryba jaką jadłem. Cena w Polsce osiąga poziom 7-8 PLN za małą puszeczkę, więc jak tylko jestem we Włoszech przywożę sobie jego spory zapas. Świetnie sprawdza się w sałatkach, przepyszny jest również na kromce świeżego dobrego chleba z masłem. Moja propozycja to Sałatka makaronowa na ciepło z tuńczykiem:)
Potrzebujemy dla 3-4 osób :
- 2 puszki tuńczyka Rio Mare
- pół słoiczka suszonych pomidorów
- garść kaparów marynowanych
- garść oliwek
- pół słoiczka karczochów marynowanych
- cebulka dymka
- parmezan
- sól,pieprz
- oliwa extra vergine
- papryczki jalapeno (opcjonalnie)
- makaron penne - połowa opakowania
Pomidory kroimy w paski, karczochy na małe kawałki, oliwki na połówki, kapary na ćwiartki (he,he żartowałem), kapary zostawiamy w całości, dymkę w kosteczkę. Wszystko wrzucamy do jednej michy razem z tuńczykiem, kiedy makaron będzie al dente odcedzamy i ciepły dodajemy do naszej mieszanki. Solimy, pieprzymy, polewamy oliwą. Zostaje nam już tylko wydawka i obsypanie hojnie parmezanem:) Smacznego!
P.S Photo tuning by Maro Mad Man Marecki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz