Sałatka z glazurowaną wątróbką drobiową

Jestem fanem sałatek z przynajmniej jednym ciepłym składnikiem a ta sałatka kładzie mnie na łopatki. Jest szybka w przygotowaniu i zaskakująco smaczna. Jeśli ktoś nie lubi wątróbki to może po zjedzeniu jej w tej postaci przekona się do niej.

Składniki na 4 osoby

0.5 kg wątróbki drobiowej
mix sałat roszponka, rucola,lodowa,rzymska do kupienia w każdym markecie
pomidory
czerwona cebula
chili
garść oliwek
8 suszonych pomidorów
sól,pieprz świeżo mielony
ocet balsamiczny
masło
cytryna


Przygotowujemy bazę czyli sałaty, pomidory, cebulę pokrojoną w cieniutkie krążki, pomidory suszone, oliwki i chili.Wszystko razem mieszamy. Nie solimy aby nie zwiędło. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nią wątróbkę oczyszczoną z błon. Smażymy aż wątróbka zmieni kolor czyli jakieś 3 minuty a następnie podlewamy dużą ilością octu balsamicznego, czekamy aż odparuje, jeszcze chwilkę podsmażamy i juz możemy wykładać na sałatkę. Przed samym wyłożeniem wątróbki, sałatkę solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą i cytryną. Szable w dłoń i do boju! SMAK!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz