Nie spotkałem się jeszcze nigdy aby komuś nie smakowała ta przekąska. Jest idealna do podania na stół z różnymi antipasti i jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Składniki
4 cukinie, nie kupujcie bardzo grubych
6 ząbków czosnku
oregano lub bazylia
chili (opcjonalnie)
sól
pieprz
oliwa extra vergine
ocet balsamiczny
Cukinię kroimy na 2 cm plastry, można cieniej ale ja uważam że 2 cm jest ok bo wtedy cukinia jest super chrupiąca. Czosnek kroimy na drobniuteńką kosteczkę. Rozgrzewamy patelnie grillową i grilujemy na suchej patelni cukinię z obu stron. Kiedy pierwsza partia jest gotowa przekładamy ją do naczynia szklanego tudzież miski, posypujemy czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i chili (opcjonalnie) i powtarzamy to wszystko aż nam się skończy cukinia. Po wystygnięciu zalewamy wszystko roztworem oliwy i octu w stosunku 3 części oliwy do 1 części octu. Jeśli ktoś lubi bardziej octowe może sobie zwiększyć dawkę balsamico. Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Najlepsze jednak są następnego dnia, tylko trzeba pamiętać żeby wcześniej wyjąć z lodówki bo oliwa pod wpływem zimna tężeje. Podawać z różnymi rodzaju antispasti i świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz