Kuskus z kurczakiem

Autorem tego przepisu jest Jamie Olivier alias Oliwa:) mój kulinarny guru, mistrze nad mitrze w kulinarnym świecie. Koleś gotuje szybko, prosto, bezkompromisowo. Kulinarny świat zmienił się dla mnie odkąd zobaczyłem pierwszy raz jego program. .

Składniki na kuskus

  • połowa opakowania kuskus
  • czerwona i zielona  papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 1 chili posiekane
  • oliwki w całości
  • 1 dymka pokrojona
  • natka pietruszki
  • mięta
  • oliwa extra vergine
  • limonka lub cytryna
  • sól, pieprz
  • feta grecka, inny feto podobny ser nie wchodzi w grę!
 Kurczak

  • filety z piersi kurczaka
  • wędzona suszona papryka
  • sól,pieprz
  • oliwa

Tzatziki

  • Jogurt grecki
  • Ogórek
  • mięta
  • skórka z limonki
  • oliwa
  • sól,pieprz
Kuskus przygotowujemy z przepisu na opakowaniu,studzimy i mieszamy z paprykami,chili,oliwkami,dymką,
natką pietruszki, miętą, oliwą i sokiem z limonki. Kurczaka obtaczamy w papryce, solimy, pieprzymy i smażymy na oliwie po 5-7 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni dajemy mu 2 minuty aby odpoczął  i kroimy w paski. Układamy na kuskusie,posypujemy pokruszoną grecką fetą i podajemy z tzatzykami. Świetne jako danie główne spałaszowane w gronie przyjaciół. SMACZNEGO!

Wersja bez fety





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz