Porcja na 2 osoby.
- ryż Arborio 2 duże garście
- pół kostki masła
- pół dużej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- parmezan duża garść
- grzyby leśne, najlepiej borowiki
- natka pietruszki
- oliwa extra vergine
- wino białe wytrawne kieliszek
Gotujemy! Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu aż się zeszklą, następnie dosypujemy ryż, mieszamy do chwili aż cały pokryje się oliwą i będzie szklisty. Dolewamy wino i czekamy aż się odparuje i dolewamy chochlę bulionu, czynność tą powtarzamy za każdym razem kiedy płyn odparuje. Pamiętajcie aby cały czas mieszać. Proces ten trwa około 15 do 18 minut. W czasie kiedy ryż dochodzi, na osobnej patelni przesmażamy grzyby na maśle pokrojone w duże plasterki z solą i pieprzem. Kiedy mija 18 minuta ryż powinien być al dente i wtedy też dodajemy do niego grzyby, starty parmezan, natkę pietruszki i masło. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Risotto wykładamy na talerze, dekorujemy grzybami (pamietajmy aby kilka zostawić do dekoracji), posypujemy parmezanem. Jeszcze tylko chlust oliwy i gotowe, można pałaszować, mlaskać i pojękiwać ze szczęścia. Pamiętajcie aby winem które dodaliście do potrawy wznieść toast SALUTE!!
![]() |
| Risotto z grzybami |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz