Risotto z grzybami

Risotto z grzybami leśnymi to jedno z moich ulubionych włoskich dań. Risotto powinno być kremowe, a ryż powinien być al dente. Risotto przygotowujemy ze specjalnej odmiany ryżu który nazywa się Arborio. Broń boże żeby wam nie przyszło do głowy gotować risotto z innego rodzaju ryżu niż Arborio , bo to już nie będzie risotto! Ok, czas na składniki.

Porcja na 2 osoby.

  • ryż Arborio 2 duże garście
  • pół kostki masła
  • pół dużej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • parmezan duża garść
  • grzyby leśne, najlepiej borowiki
  • natka pietruszki
  • oliwa extra vergine
  • wino białe wytrawne kieliszek


Gotujemy! Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu aż się zeszklą, następnie dosypujemy ryż, mieszamy do chwili aż cały pokryje się oliwą i będzie szklisty. Dolewamy wino i czekamy aż się odparuje i dolewamy chochlę bulionu, czynność tą powtarzamy za każdym razem kiedy płyn odparuje. Pamiętajcie aby cały czas mieszać. Proces ten trwa około 15 do 18 minut. W czasie kiedy ryż dochodzi, na osobnej patelni przesmażamy grzyby na maśle pokrojone w duże plasterki z solą i pieprzem. Kiedy mija 18 minuta ryż powinien być al dente i wtedy też dodajemy do niego grzyby, starty parmezan, natkę pietruszki i masło. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 3 minuty. Risotto wykładamy na talerze, dekorujemy grzybami (pamietajmy aby kilka zostawić do dekoracji), posypujemy parmezanem. Jeszcze tylko chlust oliwy i gotowe, można pałaszować, mlaskać i pojękiwać ze szczęścia. Pamiętajcie aby winem które dodaliście do potrawy wznieść toast SALUTE!!

Risotto z grzybami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz