Potrzebujemy:
- 6 średnich buraków
- oliwa extra vergine
- ocet winny lub balsamiczny
- bulion warzywny 1 litr
- śmietanka kremówka
- czerstwy chleb na grzanki
- sól
- pieprz
- czosnek
- natka pietruszki
Buraki podlewamy delikatnie oliwą, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na godzinę. Kiedy buraki są już gotowe obieramy je ze skórki, kroimy i wrzucamy do bulionu podgrzewamy, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy octem winnym lub balsamicznym, solą, pieprzem i oliwą. Przelewamy na talerze, posypujemy grzankami czosnkowymi i natką pietruszki, można polać delikatnie śmietaną kremówką. Krem można zjeść na ciepło lub na zimno jako chłodnik.SMAK:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz