Bagietka ze stejkiem i gucamole oraz sałatką śródziemnomorską:)

Kto nie lubi steka,  nie znam takiej osoby. Spróbuję tym przepisem ożywić trochę to oklepane mięcho! Danie jest mega sycące więc proponuje podchodzić do niego na totalnym głodzie i zarezerwować sobie trochę czasu na siestę.

Potrzebujemy :

  • bagietkę
  • 2 steki z rostbefu po około 300 gr
  • marynowane papryczki chili
  • czerwoną cebulę
  • sałatę lodową
  • musztardę dijon
  • limonkę
  • oliwę extra vergine


Gucamole


  • awokado dojrzałe
  • 1 ząbek czosnku
  • kolendra
  • pomidory pokrojone w kosteczkę
  • oliwę extra vergine
  • limonka
  • sól,pieprz


Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę i dosmaczamy oliwą, limonką, solą i pieprzem.

Sałatka


  • rucola
  • pomidorki koktajlowe
  • karczochy z zalewy
  • czerwona cebula
  • oliwa extra vergine
  • cytryna
  • sól,pieprz


Steki smażymy na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. W tym czasie wkładamy bagietkę do piekarnika rozgrzanego do 150 C na kilka minut aby była ciepła i chrupiąca. W płaskim naczyniu mieszamy oliwę z musztardą, sokiem z limonki i solimy. Kiedy steki są gotowe taplamy je w tej marynacie i odstawiamy na 5 minut aby doszły do siebie:). Bagietkę przekrawamy, smarujemy obficie guacamole, kładziemy steka pokrojonego w paski, na to papryczki chili, sałatę rzymską i czerwoną cebulę, przykrywamy. Podajemy z sałatką śródziemnomorską i kuflem zimnego piwa. Po wszystkim zostaje nam tylko błogi sen na hamaku:) SMAK:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz