Czterdziestka to nie przelewki, więc menu też musiało być nie byle jakie. Z mnóstwa pomysłów , burzy mózgów padło na chili con carne - podstawowy przepis z kleksem śmietany, dużą ilością świeżej kolendry, cheddarem, nachosami i jalapeno. Wielki garnek został pożarty w tempie ekspresowym. Polecam Wam ten przepis na wszelkie juble, sprawdza się w 100%, trzymajcie się tylko przepisu a będzie dobrze! Gotowałem dla prawie 20 gości, ale tutaj podam przepis na 4 porcje.
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 5-6 pomidorów suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka fasoli czerwonej w zalewie
- 200 ml bulionu wołowego
- 150 gr boczku wędzonego
- śmietana kwaśna
- kolendra świeża
- cheddar
- jalapeno
- nachosy
- Na dużej patelni lub głębokim rondlu zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać posiekany czosnek, kmin rzymski i oregano, mieszając smażyć przez 1 minutę aż uwolnią się aromaty przypraw, dodać pokrojoną w grubszą kostkę paprykę i dalej podsmażać przez 3 minuty, następnie stopniowo dodawać wołowinę i pokrojony w kostkę boczek.
- Dodać pomidory razem z zalewą, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, po chwili dolać bulion. Dusić pod przykryciem około 30 minut, w tym czasie dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Po tym czasie dodać czerwoną fasolę, łyżeczkę cukru brązowego i dusić jeszcze około 10 minut pod przykryciem. Danie moim zdaniem najlepiej smakuje dzień później, kiedy wszystkie smaki się przegryzą.
- Chili podajemy z dużą ilością świeżej kolendry, kleksem kwaśnej śmietany, papryką jalapeno, nachosami i cheddarem. Uwaga to danie uzależnia!! Smak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz