Jeśli chcecie zaimponować swojej drugiej połowie lub znajomym swoimi umiejętnościami kulinarnymi przygotujcie tę sałatkę. Z pozoru wygląda na skomplikowaną, ale jeśli będziecie trzymać się mojego przepisu sukces jest gwarantowany.
Potrzebujemy dla 2 osób:
- 2 piersi z kaczki ze skórą
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- połowa opakowania rucoli
- 1 duża twarda gruszka
- sok z jednej pomarańczy
- łyżka stołowa cukru trzcinowego
- łyżka masła
- słonecznik łuskany
- sól, pieprz, majeranek
- oliwa
- 1 łyżeczka musztardy
Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry, solimy, pieprzymy i nacieramy majerankiem. Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na niej piersi po 2 minuty z każdej strony, następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 C na 20 minut. W czasie kiedy piersi dochodzą w piekarniku układamy na talerzu kompozycje z rucoli, pomidorów i ogórka. Przygotowujemy sos winegret - 1/4 szklanki oliwy, wyciśnięty sok z jednej pomarańczy, łyżeczka musztardy, szczypta soli i pieprzu. Słonecznik prażymy na suchej patelni. W połowie czasu pieczenia kaczki zaczynamy karmelizować gruszkę - wrzucamy na patelnie masło, gruszkę pokrojoną w plasterki, cukier trzcinowy (1 łyżka stołowa) i sok z połowy cytryny. Karmelizujemy gruszkę przez 10 minut. Po 20 minutach wyjmujemy kaczkę z piekarnika i kroimy na plastry, które układamy na przemian z gruszką na rucoli. Posypujemy słonecznikiem i skrapiamy winegretem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz