Po makaronach, risotto to mój drugi ulubiony rodzaj włoskiego jedzenia. Prawidłowo przygotowane powinno mieć kremową konsystencję a ryż powinien być al dente. Kiedy pierwszy raz je ugotujecie prawidłowo, będziecie je przygotowywać przynajmniej raz w miesiącu. Trzeba tylko posiadać 2 główne składniki: ryż arborio i parmezan. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na risotto z grillowanymi warzywami.
- 2 duże garście ryżu arborio
- 2 duże garście parmezanu
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 1 cukinia lub papryka czerwona
- 1/4 kostki masła
- pieprz mielony
Na oliwie podsmażamy cebulę z czosnkiem do momentu aż się zeszklą, następnie dosypujemy ryż, mieszamy do momentu aż cały pokryje się oliwą i będzie szklisty. Dolewamy wino i czekamy aż się odparuje, dolewamy chochlę bulionu, czynność tą powtarzamy za każdym razem kiedy płyn odparuje. Pamiętajcie aby cały czas mieszać. Proces ten trwa około 20 minut. W czasie kiedy gotujemy risotto na patelnie grillową kładziemy szparagi i grillujemy je przez 15 minut, kiedy są gotowe zdejmujemy je i wrzucamy cukinię, która potrzebuje 5 minut. Po ugrillowaniu warzyw dodajemy je razem z masłem i parmezanem do ryżu, całość mieszamy, gasimy gaz i przykrywamy na około 5 minut. Nie zostaje nam nic innego jak nałożyć i delektować się tym przepysznym daniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz