Gulasz z czerwonej soczewicy

Gulasz z czerwonej soczewicy to kolejne danie jednogarnkowe, które robi się ekspresowym tempie. Jeśli jesteście zaganiani i nie macie czasu na wielkie gotowanie zaopatrzcie swoją spiżarnię w soczewicę a dodatki same znajdą się w lodówce. Moja wersja jest z papryką, kabaczkiem i piersią z kurczaka. Smak!


Potrzebujemy dla 4 - 6 osób


  • 4 garście soczewicy
  • 1 papryka
  • 2 kabaczki
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • zielona część dymki
  • papryczki jalapeno
  • jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka garam masali lub kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka pasty curry (opcjonalnie)
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • oliwa


W głębokim garnku lub rondlu podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek, pastę curry i przyprawy aż uwolnią aromaty, dodajemy kurczaka, smażymy kolejne 5 minut, następnie dodajemy warzywa, po kilku minutach dodajemy soczewicę i dokładnie mieszamy. Wlewamy pomidory i bulion, zagotowujemy i przykrywamy. Dusimy około 20 minut. Na koniec dosmaczamy wedle uznania. Zupę podajemy posypaną dymką, papryczką jalapeno z kleksem jogurtu naturalnego. Smak!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz