Czerwone curry z owocami morza i dorszem

Czerwone curry z owocami morza wymaga wielu składników ale gwarantuje, że efekt końcowy powali Was na kolana! Musicie koniecznie wypróbować ten przepis!


Potrzebujemy dla 4-5 osób:

- opakowanie muli
- opakowanie krewetek w pancerzach
- filet z dorsza
- czerwona pasta curry
- imbir
- papryczka chili
- cukinia
- papryka czerwona
- kolendra
- liście limonki kafir
- sok z jednej limonki
- trawa cytrynowa
- mleczko kokosowe
- sos sojowy
- sos rybny
- sos chili słodko - ostry
- olej roślinny
- cukier brązowy


Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju z łyżką pasty curry, kiedy uwolnią się aromaty dorzucamy imbir pokrojony w cienkie paseczki oraz trawę cytrynową zmiażdżoną i posiekaną, po chwili dorzucamy cukinię i paprykę pokrojone w ćwiartki. Po około 5 minutach smażenia dolewamy łyżkę sosu sojowego, rybnego i chili oraz mleczko kokosowe, dodajemy liście limonki kafir i zagotowujemy. Dorzucamy nasze owoce morza oraz dorsza pokrojonego w spore kawałki, przykrywamy i dusimy 10 minut. Na koniec dosmaczamy sokiem z limonki i brązowym cukrem. Podajemy z ryżem jaśminowym posypane dużą ilością kolendry. Smacznego!!



1 komentarz: