Pikantna kaszanka z patelni

Kaszankę albo się kocha, albo nienawidzi. Ja zaliczam się do tych pierwszych. Kocham kaszankę miłością bezgraniczną.  Niestety ciężko jest dostać kaszankę dobrej jakości, czyli taką w której wyczuwalne są  kawałki podrobów i jest dobrze przyprawiona majerankiem i pieprzem.. Mam to szczęście, że znalazłem sklep w którym taką sprzedają i zaopatruje się w nim regularnie. W lato najczęściej jadam ją z grilla usmażoną lub uduszoną w sreberku. Zimą natomiast lubię  zrobić ją  na patelni z cebulką i właśnie ten przepis Wam zaprezentuje.

Potrzebujemy :


  • 2 dobrej jakości kaszanki
  • 1 cebula
  • 1/2 chili
  • sól,pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta wędzonej papryki lub zwykłej mielonej
  • olej do smażenia



Kaszankę obieramy z kiszki i kroimy na plastry. Na patelni podsmażamy cebulkę i chili pokrojone w kosteczkę. Kiedy cebulka jest już złocista dodajemy kaszankę, cynamon, sól, pieprz, paprykę i smażymy wszystko aż kaszanka będzie mocno gorąca. Podajemy z pajdą wiejskiego chleba z masłem i ogórkiem kiszonym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz