Długo duszony karczek podany z kaszką kuskus

Jeśli nie straszny jest wam rachunek za prąd  proponuję abyście przygotowali sobie to danie. Mięso dusimy w piekarniku przez 4 godziny w temperaturze 150 C razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Kaszka kuskus będzie świetnym dodatkiem do tego pysznego mięsa.

Potrzebujemy:

  • 1 kilogram karczku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • 1 łyżeczka pasty Harrisa ( do kupienia na allegro)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Karczek dzielimy na pół i opiekamy je na oliwie. Mięso wyjmujemy i na tej samej oliwie obsmażamy warzywa pokrojone w dosyć duże kawałki. Kiedy się zeszklą dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy minutę, aby wydobyć z nich aromat, następnie dodajemy pomidory, bulion oraz mięso. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C na 4 godziny. Karczek po 4 godzinach duszenia powinien rozpadać się pod naciskiem widelca. Mięso z warzywnym sosem podajemy na kaszce kuskus i obsypujemy natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz