Smażony śledź z pikantną salsą z pieczonego bakłażana

Od jakiegoś czasu raz na miesiąc pojawiają się w Biedronce świeże śledzie. Kupuje je wtedy bez zastanowienia.Postanowiłem połączyć śledzie z pikantną salsą z pieczonego bakłażana a ocena czy zrobiłem dobrze będzie należała do Was, oczywiście jeśli spróbujecie tego przepisu.

Potrzebujemy na jedną osobę:


  • 4 wypatroszone świeże śledzie
  • mąka
  • sól,pieprz
  • cytryna


Salsa z bakłażana


  • jeden bakłażan
  • pomidor pokrojony w drobną kosteczkę
  • cebulka czerwona drobno pokrojona
  • 1 papryczka chili
  • kolendra lub  natka pietruszki
  • czosnek 
  • oliwa
  • limonka
  • sól,pieprz


Bakłażana nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 30 minut. Po wyjęciu przekrawamy i wyciągamy miąższ, po ostudzeniu mieszamy go z pozostałymi składnikami salsy.
Śledzie solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z salsą i cząstkami cytryny do skropienia śledzia. Smacznego:)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz