Azja



Będąc dzisiaj w Empiku dojrzałem mega wypasioną książkę kulinarną z potrawami azjatyckim w kosmicznie -absurdalnie niskiej cenie 25 złociszy! A że właśnie wróciliśmy z Włoch i czujemy lekki przesyt wszelkich past, szynek, serów,  itd, itp.porwałem ją pod pachę i popędziłem co sił do kasy a następnie prosto do sklepu po produkty. Oczywiście nie zapomniałem o fotce  mojej zdobyczy!



BTW, podróż do Azji to marzenie moje i mojej żony Kasi:) Ok, starczy tego pisania zarzucam moje ulubione dania kuchni azjatyckiej.Będę systematycznie uzupełniał te post więc bądźcie czujni:)

Tajska zupa z czerwonego curry z krewetkami i makaronem ryżowym.

Potrzebne składniki:
  •  łyżka stołowa  pasty curry (można zrobić samemu, ale ta kupiona w sklepie też jest ok)
  • 1 limonka
  • starta skórka z 1 limonki
  • papryka czerwona, papryka zielona
  • 1 chili
  • 1 kabaczek
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • opakowanie krewetek
  • kolendra
  • cukier brązowy
  • sos chili
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • makaron ryżowy
  • olej rzepakowy
Na oleju podsmażamy pastę curry aż poczujemy zapach Azji, dorzucamy papryki i smażymy 2 -3 minuty, podlewamy sosem sojowym, sosem rybnym, sosem chili smażymy kolejną minutę po czym zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym i bulionem. Czekamy aż się zagotuje i dorzucamy krewetki wraz z kabaczkiem i skórką z limonki. Gotujemy 10 - 15 minut. Na koniec dosmaczamy sokiem z limonki i cukrem brązowym. Makaron przygotowujemy według przepisu z opakowania i nakładamy do miseczek, posypujemy posiekanym chili i kolendrą i zalewamy zupą. Można dodać na koniec kiełki sojowe.Smacznego!



Wietnamska zupa Pho z wołowiną.

Tajemnicą tej zupy jest długo gotowany wywar na kościach wołowych, ale spokojnie możemy zastąpić go naszym dobrym rosołem wołowym z akcentem na dobry. Ważne żeby zachować wołowinę z gotowania rosołu.

Potrzebujemy również:

  • 5 cm kawałek imbiru
  • kolendrę
  • przyprawę 5 smaków 
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • cebulkę dymkę
  • kiełki sojowe
  • kapustę pekińską
  • papryczkę chili
  • sos sambal oelek  
  • makaron ryżowy cienki lub gruby
  • limonka

Podgrzewamy nasz rosół z wołowiną i dodajemy do niego posiekany imbir, chlust sosu sojowego, chlust sosu rybnego, łyżeczkę przyprawy 5 smaków i gotujemy około pół godziny aby wywar przeszedł smakiem Azji. Makaron przygotowujemy z przepisu na opakowaniu i nakładamy do sporych miseczek. Na makaron kładziemy pokrojoną w cienkie paski wołowinę i zalewamy wszystko wrzącym wywarem. Na wierzch dajemy kiełki, kapustę pekińską, dymkę, chili i sambal oelek oraz skrapiamy limonką i posypujemy kolendrą.. Nie pozostaje nic innego jak chwycić za pałeczki i do dzieła! SMAK!

    
   






Wietnamskie smażone naleśniczki z wieprzowiną i warzywami zwane potocznie sajgonkami .
Kiedyś złożyłem zamówienie w wietnamskiej knajpie Little Hanoi na sajgonki i dostałem reprymendę że taka nazwa nie istnieje.Mówi się po prostu naleśniczki świeże lub smażone:) Nadzienie jest tylko i wyłącznie inwencją twórczą kucharza. Ja zrobiłem z farszem z wieprzowiny i warzyw.

Potrzebujemy:

  • opakowanie naleśniczków wietnamskich
  • mieloną wieprzowinę, jakieś 300 g.
  • marchewkę pokrojoną w słupki
  • kapustę pekińską
  • kolendrę
  • kawałek imbiru
  • makaron ryżowy cienki
  • sos sojowy
  • sos rybny
  • sos ostrygowy
  • jajko

Sos do maczania

  • sos sojowy
  • sos rybny
  • brązowy cukier
  • limonka
  • kolendra
  • chili
  • woda

Mięso mieszamy z wszystkimi wymienionymi powyżej składnikami oprócz opakowania naleśniczków wietnamskich:) Urabiamy aż powstanie gładka masa. Farsz układamy na naleśniczkach i zwijamy szczelnie. Smażymy na głębokim oleju aż uzyskają brązowy kolor. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu, zamoczone w aromatycznym sosie.    







 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz